Recenze-nůž "Templář", výrobce Pokluda

17.02.2013 19:05

 

EXKLUZIVNÍ PEVNÝ EDC „TEMPLÁŘ“ SE SPECIÁLNÍM „MĚSTSKÝM“ POUZDREM

VÝROBCE PAN POKLUDA (LAMA)

 

Proč pevný EDC

Díky mnoha vlivům se na pomyslný žebříček všeobecné oblíbenosti nožů vyšvihl malý pevný EDC-nůž pro každodenní nošení. Obecně lze říci, že pevný EDC má při použití oproti nožům zavíracím mnoho výhod a navíc citové vazby majitele k takovému noži bývají hlubší než k noži zavíracímu. Možná je to způsobeno našimi předky, kteří skoro vždy pevné nože používali a něco z této kolektivní paměti zůstalo i v nás. Nevýhodou pevných nožů je pak především menší skladnost, což je problém hlavně ve městě.

Zadání pevného EDC znělo: pevný nůž do města, velikostně přizpůsobený, pouzdro takové, aby nikdo na první pohled nepoznal, že jde o nůž, navíc skladné a snadno nositelné i ke společenskému oděvu. Estetická stránka je také důležitá. Nůž nesmí „děsit“. Na toto „volání“ odpověděl nožíř pan Pokluda.

 

Osobní úskalí při nošení pevného nože

Největším úskalím dlouhodobého nošení pevného nože obecně je nebezpečí jeho zevšednění, okoukání a odložení. Domnívám se, aby se nůž stal naší nepostradatelnou součástí a společenským doplňkem, musí být navržen opravdu pro nás a být jedinečný (originál). Kupovat nůž není stejné jako jít „nakupovat rohlíky“. Musí to být esteticky výjimečný kus, který v nás vytváří příjemné pocity, vyvolává v nás nějakou představu, připomíná nám ideály nám blízké, příslušnost k něčemu, někomu atd. (vyvolává archetypy). Jinak řečeno, nebude-li mít nůž onen „duchovní“ náboj ruční práce, vyvolaných příjemných představ a výjimečnosti, jako další rozměr ke své estetické a užitné hodnotě, může nás přestat oslovovat (časem se okouká). A to je vždy konec jeho funkce EDC. Díky skutečně „mravenčí“ práci pana Pokludy, který si pohrál s křížkem na ručce, při rozměrech, na které byly i jehlové pilníky velké, se to u nože „Templář“ jistě nestane.

 

Všeobecné úskalí nošení pevného nože

Z mnoha internetových diskuzí vyplynulo, že většina lidí, kteří si pořídí pevný EDC ho do půl roku přestane nosit a přejde především z důvodu skladnosti opět k nožům zavíracím. Lidé, kteří pevný EDC nosit vydrželi-neměli většinou nože delší 17cm a navíc jejich nože vypadali luxusně a majitel na ně byl hrdý, nůž vyvolával emoce (viz. víš). Myslím, že bychom mohli říct, že pevný EDC do města nemá přesahovat celkovou délku 17cm-max. 17.5cm. Alespoň to vyplívá z mého průzkumu. Druhým požadavkem je luxusní vzhled a „duše“ nože, aby člověka neomrzel ani za několik let nošení.  Posledním požadavkem je speciální pouzdro, cituji pana Pokludu-„velikostně jako na větší mobil“, (nebo jako na brýle)-tj. skutečně ke každodennímu nošení bez kompromisů. Na dobré nebo špatné „nositelnosti“ pouzdra vlastně stojí a padá celá koncepce městského pevného EDC. Velikost, „estetičnost“, váha a délka je přitom hlavním kritériem.

 

Pouzdro jako řešení k nošení pevného nože ve městě

Jistě záleží na zamýšleném použití nože, nicméně pro nebojové účely, kdy nemusíme dokázat ihned „tasit“ se hodí pouzdro, které kryje celý nůž, jaké vyrobil pan Pokluda. Výhoda je nejen celková dlouhodobá ochrana ručky, ale především je pouzdro skladné, tvarově matoucí (nikdo nepozná, že obsahuje nůž) a tudíž nositelné kamkoliv i do společnosti, navíc elegantní Tj. hodící se ke všem druhům oblečení stejně jako ono deklarované pouzdro na mobil či na brýle. Skladnost tohoto speciálního pouzdra ho předurčuje k nošení buď vzadu na zádech (horizontálně na pásku), nebo, což preferuji na boku, kde díky své malé délce okolo 19 cm vůbec nepřekáží („nepřečuhuje“) v pohybu (mohu dělat „kotrmelce“ a o noži ani nevím). Bohužel takový typ pouzdra nikdo z nožířů nevyrábí, jen nožíř pan Pokluda, který se tohoto mého požadavku ujal jako výzvy, za což mu ještě jednou děkuji. Za vzor jsme zvolili pouzdro na nůž Helle Dovre. Materiál hovězí useň a vnitřní stélku z jemné jehněčiny. Výstelka-tvarovaný vnitřek je dřevo. Pouzdro má dále malý háček z kůže na konci, který zabraňuje špičce nože při náhodném otevření kupříkladu za běhu z pouzdra vyskočit a stát se potencionálně nebezpečnou. Jsem moc rád, že se pan Pokluda tohoto zadání zhostil, původní typ pouzdra Helle promyšleně vylepšil o poutka a vymyslel jinou díru na při-zvedávání nože navíc zakrytou jemnou jehněčinou, takže je ručka zcela kryta. Vyrobil tak v podstatě nové a originální pouzdro, které nikdo jiný nemá a nevyrábí.

 

Vnitřek pouzdra před namořením na černo, všimněte si „zubu“ dřevěné výstelky pod jemnou jehněčí kůží, o kterou se opře záštita a zabrání tak špičce nože v probodnutí čela pouzdra.

Nedostatky pouzdra

Pouzdro je v podstatě prototyp a tak má své „dětské“ nemoci. Především je to potah výstelky z jemné jehněčiny na bocích na straně čepele, kterou jsem sám nezkušeně chtěl. Esteticky je vše v pořádku, ale při zandávání nože je třeba dbát opatrnosti, protože ostrá čepel má tendenci zařezávat se při razantnějším a nekolmém zandání nože do bočnic. Tento problém by se vyřešil použitím tvrdého dřeva, po kterém by čepel hladce sjela dolů. Já tento problém řeším zvýšenou opatrností při zandávání nože, v podstatě ale jde jen o cvik. Při troše cviku-zandávám čepel již automaticky rovně kolmo dolů s bočnice „nestrouhám“. Tím výčet úskalí tohoto prototypu končí, na žádné jiné jsem doposud nepřišel, nicméně ho nosím krátce. Pouzdro denně používám, jezdím s ním na kole, chodím do práce a až na zmíněný nedostatek, který však není zásadní (spíše estetický), je funkční hodnota pouzdra a jeho výjimečnost zachována. 

 

 

Nošení pouzdra na boku, lze ho nosit i na zádech. (Omluvte sníženou kvalitu fotek).

Nůž

Nožík, který jsme po vstřícné konzultaci s panem Pokludou vybrali i s jeho celkovou úpravou se dá nazvat luxusním nožem, splňujícím znaky úspěšného EDC výše uvedené. Oproti tomu ceny pana Pokludy jsou příznivé, a tudíž nic nebránilo jeho výrobě. Jako materiál jsme zvolili RWL 34, 4mm tlustou. Za tvarově neinspirativnější typ čepele jsme zvolili model Fallkniven TK5 podle kterého má i naše čepel na noži „Templář“ délku 8cm a ručka rovných 9.5cm. Dohromady tedy 17.5cm.  Čepel délky 8cm vyhovuje všem pracím EDC nože se zaměřením na město a se svou tvrdostí 61 HRC je nepotsrdatelným pomocníkem, při každém řezání.  Samozřejmě není to nůž určený primárně na sebeobranu ani na survivalové aktivity. Na vše ostatní ale funguje skvěle.

Na ručku jsme zvolili bílou micartu a skryté čepy, dále očko průvlaku na pojistnou šňůru a zdobení ručky formou červeného Templářského kříže. Můj záměr byl, aby design nože stylově doplnil nejnovější vydání mé knihy o rytířích s názvem-Dnešní cesta k sebezasvěcení v západní rytířské tradici, kterou jsem napsal pro nakladatelství Onyx s obálkou právě s Templářským křížem. Celkový „aristokratický“ design nože následně doopravil k mé spokojenosti pan Pokluda.

 

Praktické testy nože „Templář“

Kuchyň

Do kuchyně se podle mého úsudku tento nožík příliš svým designem nehodí, přesto je to vítaný pomocník při každé drobnější práci. Loupání, okrajování, krájení i vykosťovaní zvládá s přehledem. Díky plochému výbrusu zeleninu nerozlamuje. Na krájení měkkého chleba není svou délkou stavěný, ale ani to není problém.

Les

Okrajování hub, vyřezávání, nebo svačina v lese. Tento typ nože má podle firmy Fallkniven jasně lovecké určení. Třísky na podpal ohně řeže nožík skoro sám, ořezat klacek na buřta se s ním stává prestižní záležitostí. Na velké survivalové aktivity však není určen.

Město

Zde je nožík doma. Nenápadnost, reprezentativní vzhled, jistá exkluzivita tvaru čepele vycházející nejen z použité oceli RWL 34 a z jeho vzdáleného bratránka TK5 od firmy Fallkniven, ale především ze zakázkové ruční práce mistra nožíře. To vše zapříčiňuje pocit hrdosti. Nožík je tak ve své podstatě „šetřen“ a slouží především jako nožík společenský, svačinový a na drobnější práce obvyklé při denním shonu velkoměsta, všechny úkoly s tím spojené zvládá na výbornou. Jeho další výhodou je možnost cestování do zemí, kde je délka čepele nějak omezena zákonem. Jak jsem již zmínil, jsem aktivním cyklistou, kolo používám každodenně a pokaždé si nožík beru s sebou. Díky jeho ideální velikosti a pouzdru nepřekáží ani nebudí pozornost. Je tak zároveň vhodný i pro motorkáře. Čepel nože je velmi ostrá, ručka se dobře drží, ale pro svou úspornost-(délka 9.5cm) se nehodí pro velkou ruku a také má tendenci klouzat (subjektivní pocit z micarty). Vše vyřešila pojistná šňůra, která se může použít také k vytahování nože z pouzdra. Špička je subtilnější, ale pro použití ve městě nebo k loveckým účelům ideální.

 

Psychologie pevného EDC jako společenského doplňku

Dá se říct, že ručně vyrobený pevný EDC nůž je vlastně odznak muže, jeho ideálů, ochrany, moci a síly. V mnoha kulturách lidé dodnes nosí osobní nůž v nepřetržité několikasetleté tradici jako součást společenského oděvu, či příslušnosti k nějaké skupině, kmenu, společenství. Skotskými horali počínaje, přes anglické studenty s jejich kordíky, až k modernímu člověku, kterému to prostě nedá a nějaký pevný nůž-šperk si musí pořídit, mazlí se s ním, hýčká si ho, aniž by vlastně věděl proč. Takový nůž se pak stává částí jeho samého, nikdy ho neodkládá. Z toho usuzuji, že krásný pevný EDC nůž oslovuje jakési pravěké archetypy „lovce-rytíře“ ukryté hluboko v nás. Kdo tyto kořený má, ocení vždy i pěkný pevný EDC nůž, který mu přináší pocit radosti a zvláštního niterného uspokojení.

Závěr

Malý pevný nůž tohoto a podobného ražení je nepostradatelným pomocníkem a zároveň šperkem, odznakem muže, který dodává dobrý pocit jistoty a spolehlivosti, skoro jako nějaký talisman. Naši předkové říkali, že každý muž má mít svůj osobní nůž, je to moudrá pravda. Dnešní doba povrchnosti uzrává, mnoho lidí hledá hlubší smysl a naplnění, proč nepřevzít ty nejlepší ideály rytířství a cti a nepostavit se tak současnému trendu nelásky a povrchního konzumu? Nošení jakéhokoliv osobního EDC nože tak může získat i „duchovní“ rozměr, náboje moderního „meče“ rytíře pro toho, kdo jde cestou tradičních hodnot podpory rodiny, vznešené pomoci bližnímu, víry, nebo hluboké niterné šlechetnosti a uspokojení z čestného života. Takovému oduševnělému nošení nožů zdar!

 

                                                                                             Vojtěch Filip

 

P.S. Děkuji panu Pokludovi za svolení použít fotky z výroby, za vynikající vstřícné jednání a především za komplet krásného nože, který mi dělá velkou radost.

 

Vyhledávání