Povídání s autorem

28.03.2015 15:26

Několik častých otázek

 

 

Otázka: Jak a proč píšeš?

 

Odpověď: Píšu hlavně pro zábavu, vlastně si tím hraju. Na druhou stranu psaní beru poctivě, protože věřím, že velikost nebo malost jakéhokoliv díla je určována podle toho, co v čtenáři zanechá, jak trvalý dojem udělá o takový dojem se snažím i já. Moje knihy však nejsou pro každého, vyhýbám se komerčnímu pojetí a píšu podle svého, aby mě psaní bavilo.

 

 

Otázka: Kolik si spisovatel vydělá?

 

Odpověď: V našich malých českých poměrech nic, nebo skoro nic až na několik málo výjimek. Bohužel situace je taková jaká je a většina nadějných autorů zapadne díky aroganci velkých nakladatelství. Vyhrává komerce, brak a dovoz bezmyšlenkovitých „jednohubek“ ze zahraničí. Zdá se mi, že Čech nikdy nemá být tím, kdo produkt vyrobí a prodá, má být pouhým konzumentem a spotřebitelem produktů cizích zemí. K otázce, kolik si český spisovatel vydělá, za sebe odpovídám, že o tom to není. Většina českých spisovatelů je dokonce v červených číslech, sami své knihy dotují. Pokud však píšete z nezištných důvodů, pro umění a radost nevadí vám to, děláte dobrou práci a máte sám před sebou čistý štít.

 

 

Otázka: Jak se díváš na komunismus, nejsi sympatizant?

 

Odpověď: Smích.. Ne to rozhodně nejsem, nemíchám se do politiky. Za komunismu jsem vyrůstal a nebylo to tak zlé jak se uvádí v dnešní pokroucené historii. Lidé měli co jíst, kde bydlet, měli k sobě blíže, v hospodách se zpívalo, obecně se lidé širokých mas měli lépe než dnes, to je fakt. Bylo bezpečněji. To, že nebyly banány a nemohlo se cestovat na západ to vezmi čert, byla alespoň Jugoslávie či Bulharsko a v zimě Krkonoše. Kolik procent populace dnes může cestovat a má na to peníze? K těm hospodám se ještě na chvilku vrátím, říká se, že poplatnost doby se odráží právě v hospodské kultuře, pokud srovnám tehdejší hospodu s tou dnešní, mnoho to vypovídá. Tehdy se lidé v hospodách bavili, zpívalo se, hrálo na harmoniky a kytary, člověk si mohl s kýmkoliv poklábosit. Oproti tomu jsou dnešní hospody bída, hraje maximálně rádio nebo televize, každý sedí sám a dívá se do piva, lidé jsou jaksy uzavřenější, nemají mezi sebou vztah, jakoby se bál jeden druhého a nechtěl s druhým nic mít. Doba mění lidi, národ je frustrován bez vřelého vztahu člověka k člověku a to se na hospodské kultuře vidí nejlépe, navíc je mnohem víc násilí a agresivity, takže v českých hospodách už není veselo, tak jako dříve. Nejsem komunista, ale po revoluci se s vaničkou vylilo i dítě a to byla velká chyba na kterou hřešilo hodně politiků a zlodějů našich i zahraničních. Mnohé bylo za komunistů o hodně lepší než dnes.

 

 

Otázka: Píšeš často o náboženství, jsou lidé tak velcí ateisté jak se říká? Jak vidíš budoucnost, bude změna k lepšímu?

 

Odpověď: Nechci věšet bubáky, ale zatím žádné století nebylo bez války. Obávám se oproto, že nás to čeká i v tomto století. Lidé jsou nepoučitelní a nechají s sebou manipulovat skrytými zlými „elitami“. Nicméně to jen dokazuje, co říkají křesťané v modlitbě „Otče náš“. My říkáme, „Přijď království Tvé“, znamená to vyjádření touhy a zároveň skepse nad lidstvem, což dokazuje historie, která je plná krve a křivd, lidské vlády prostě zklamaly. Jako křesťan tak vyjadřuji jedinou naději skrze Ježíše Krista. Ať si říká kdo chce co chce, je lepší být poctivým a mírným křesťanem s nadějí v Kristu, než se zaprodat, mít ostré lokty a snažit se vyšplhat po zádech jiných. Do budoucna se díky zlepšující technologi už jen čeká na ono Bibické „znamení šelmy“, které bude muset mít každý na ruce nebo na čele a tak projevit svou oddanost systému, uvidíme. Pro mě je v živoptě nejdůležitější mít víru, naději a lásku a když už nějaká ta bouře, nebo válka přijde, myslím, že tyhle tři věci člověka udrží na „nohou“.

 

 

Otázka: Co píšeš nového?

 

Odpověď: Mám silné ekologické cítění a velice mě trápí jak lidé zacházejí s naší planetou. Většina ekologických technologií je záměrně zamlčena či mařena díky globálním hráčům s energiemi. Toto ale nejde do nekonečna, jsou to neobnoviotelné zdroje které lidstvo využívá. V podstatě se k zemi chováme jako upíři nebo cizopasníci, navíc ničíme i vlastní druh a znečišťujeme planetu smogem, jaderným odpadem, chemikáliemi. Nedávno jsem četl, jak američané chtěli na měsíci odpalovat atomové bomby, zrůdné zkoušky vodíkových pum ve stratosféře, hrátky s DNA druhů. Jde o planetární „inženýrství“ a snahu o větší moc mocných, já s tím ale nesouhlasím. Jednotlivec nemá možnost s těmito zločiny mnoho udělat, avšak může vznést alespoň protest, nebo napsat knihu a sám se snažit na své úrovni. Jezdím do práce zásadně na kole, často i přes celou Prahu, abych nesmrděl výfukem. Odmítám geneticky modifikované potraviny, když je možnost snažím se sázet stromy, zvelebovat, není to ale lehké, lidé se často staví proti takové snaze, jen kolik kouřících a město zamořujících „autařů“ doslova nenávidí ekologicky čisté cyklisty. Opět je to především chyba lidských vlád, které nedělají svou práci dobře. Rozhodl jsem se o tom všem napsat ve své nové knize s názvem „Krycí jméno alchymista“, bude to konspirační akční jízda s hlubokým ekologickým podtextem, ve kterém zamýšlím dát na oplátku ničitelům země příslovečných „pár facek“, takže myslím, že se máte na co těšit. :)

 

 

 

 

 

 

Vyhledávání